cinci

“Picaturi de intuneric! Zece supravietuitori! Poti sa crezi cum si-a planuit ea si cum i-a protejat o luna intreaga?” imi zice Mon Amour, induiosat cum numai el stie.

*

De luni multe, cam de doua ori cinci, 5-ul ne insoteste.

Mie mi s-a parut chiar de pe cand l-am invatat ca cinciu’i riguros, geometric, in unghi drept, fara eroare. Ca prea e el autoritar si cu carlig.

*

Prin urmare, sa desfasor doveditoarea lista a lui 5:

In primavara, capritele-mame au adunat cinci iezi cucuieti si luminosi. Restul – iedute de zapada ori de unt cu miere.

Miau-Miau, mama pentru prima oara, a reusit sa scoata in lume 5 motanei. Cine ar fi crezut ca mititica o sa fie in stare? Toti cu blanite lucioase, imparatesti, hraniti cu dragoste si cu ce-i mai bun pentru pisoi.

In vara, eu am implinit primul cincinal din al cincilea deceniu. Adica mai am cinci pana implinesc jumatate de secol. Wow! Ce de viata cu intamplari uluitoare mi s-a mai intamplat!

Prin iulie, o gainusa pestrita a inceput sa zboare dis-de-dimineata peste gardul cotetului. Cateva zile, i-am gasit ouale pe aproape. Am necajit-o, luandu-i-le, pentru ca planul ei era altul. Asa ca si-a gasit un cuib bun pentru ele. Dupa ce si-a strans cincisprezece, le-a clocit. Chiar la timp, in ziua in care primul pui sparsese casuta de crusta, Gabriel a gasit-o pe cuibarul ei ascuns si a adus-o la adapost cu oua cu tot. Ne temeam ca piuitul va chema ratonul, dar cred ca ne temeam degeaba. In natura, plangaciosii nu supravietuiesc, iar mamica asta stia leacul pentru linistire. Doar rabdatorii, stoicii, prudentii. Iesise, cum spuneam, doar un puiut. Fetita noastra a mai incurajat unul. Dimineata, aripile mamei-closca incalzeau 9 puisori. Pana la capat, din toate outele, au iesit 15 puiuti, din care au supravietuit 10. Asa ca acum avem 5 cocosei pestriti, tantosi si naltuti si 5 puicute negre cu basmalute brodate cu alb. Cred ca sunt cei mai supravietuitori, mai zdraveni si mai destepti din cati am avut pana acum.

Natura se organizeaza mai sarguincios decat noi putem pricepe. Isi are ceasornicul ei care nu prisoseste nici o clipita de viata durabila.

Povestile facute despre cum lumea vie traieste ani mai multi in captivitate sunt pacalelile industrializarii.

Sub orice forma, vegetala, animala ori umana (de pilda, la nivel de comunitate umana organic desfasurata dupa regulile grupului), natura prospera in libertate.

*

Am scris grabit si alandala gandul despre 5. Imi statea pe suflet sa il spun.

Cand o sa-mi gasesc ragaz, o sa-mi mai asez cuvintele si povestile din jurul lui cinci. Aici e doar o insailare. Mai am retusuri de facut, margini de tivit, buzunare de finisat. Cand i-o veni vremea.

 

p.s.:

Mai stiu ca in cinci zile, catelusii nostri implinesc 5 ani.

Pecetea lui cinci s-a imprimat rodnic pe toate.

In de doua ori cinci saptamani, noi implinim 5 ani aici la ferma, pe Arca lui Gabriel. Ah! Ce bucurieeee! Si ce iarna aspra e afara … Lasa ca in luna a cincea vine si primavara dornica de muguri, de verde si de puiuti de felurite soiuri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s