molièriana

Asta seara, adica pe 24, am vazut un film tumultos – cu indragostiri, deziluzii, rasturnari de destin, lalele si obiceiuri de secol saptesprezece.

E foarte posibil ca unui olandez sa i se para o facatura. Filmul nu-i facut de ei, chiar daca e despre ei.

Ca profund necunoscator, eu ma declar fericita. Imaginea, decorul si costumele sunt admirabile. Mi s-a parut ca privesc, verosimile, picturi in miscare. Si nici macar n-a curatat nimeni fumul depus, in straturi pacloase pe largile canvasuri, in cele vreo trei sute de ani.

La raspantii de intamplari, ne-a cam infrigurat povestea. Nici fir de comedie, dar Mon Amour mi l-a invocat in repetate randuri pe Molière. Intrigile, conflictele, spectaculoasele solutii i s-au parut demne de viziunea actorului-dramaturg frantuz, care, intr-adevar, era contemporan povestii din “Tulip Fever”. Se pare ca asa se traia in Europa acelor ani – destul de pe muchie si mai degraba curajos, intr-o dimensiune de eroism cotidian si anonim, asumat pana la detaliul cel mai ascuns.

*

Intr-o acolada, as adauga: ma intristam zilele trecute sa observ ca omul modern, adica noi, intelege vag gestul onorabil si a ajuns sa considere avantarea in obscen, in neobrazare, in rautati verbale si in licente nepermise de adresare ca fiind gest eroic. Cred ca s-a uscat in soarele caldut de la pranz si biata bruma de sfiala care parea sa mai reziste pe la orele diminetii. O siesta indelunga si prost procesata a umanitatii de azi, pentru ca da mai mult in rancezeala mentala si morala. Si sa inchid acolada.

*

Pentru toate emotiile frumoase prilejuite de frumosul cu gust bun din film, eu zic ca pelicula asta trebuie vazuta.

Arta in miscare, cinematografica, a pus viata in cumintea arta olandeza, pe care o stim imprastiata prin muzeele lumii ori prin manualele despre ABC-ul istoriei esteticului.

 

p.s.: licenta in titlu; cica mi-o pot permite din amor pentru joaca literara; adevarul e ca nu gasesc cum ar fi corect pe romaneste: cu “e” final si cu accent, adaugand cu cratima “- iana” de declinare, ori asa, ciumpavit si romanizat, intr-un cuvant sigur pe el insusi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s