floare de camp

In mai, m-am bucurat sa o cunosc pe Toni, o colega bibliotecara cu care nu lucrasem pana atunci.

Puteam sa-i estimez varsta numai cand se oprea concentrata asupra unei cautari. Chipul, saracit de zambet, imi arata ceva peste cincizeci si cinci ori mai mult.  In miscare si luminata de suras, n-as fi spus ca are mai mult de treizeci si.

Uluitoare prezenta.

Sanatate in fiecare gest. Firescul o desena, fascinant pentru mine, de sus pana jos.

Nu farduri evidente, nu vopsea pe par, nu lac pe unghii, nu bijuterii grele, nu pantofi incomozi si inalti, nu vesminte stridente, nu trasa prin inel ori cu exuberanta de reclama TV.

O priveam cu ochii maaari, repetandu-mi in cuvinte rostite raaaar, claaaar, dar in gand: “Aceasta – este – o frumusete – contemporana – mie – si – in – camera – cu – mine. Prin – urmare, se – poate – sanatos – si – frumos.”

De cateva ori observatia mi-a zabovit pe ceva ce mi s-a parut nepotrivit cu armonia pe care ochiul meu o examina curios si pe care stampila aceeasi concluzie – admiratie: detaliul palmelor zgariate, buricele degetelor cu crestaturi fine, mici si gri, unghiile curate, dar ingalbenite vag si netaiate de cateva zile, pielea mainilor – ingrijita, dar asprita si vazuta pe saturate de soare chiar si atat de timpuriu, tinand seama ca primavara canadiana ni se arata de-a binelea abia in mai.

De atunci n-am mai vazut-o. Conjunctura nu ne-a mai potrivit in acelasi spatiu.

*

Acum cateva zile, vorbeam cu o alta colega, M.J.. Ea-i, pentru mine, ca o ursitoare buna,  fragila, zvelta si cu zambet umed de fetita de gimnaziu. Acum este la un pas de pensionare si experienta de peste douazeci de ani in bransa, dupa alti douazeci ca asistenta medicala intr-un spital mare din provincia in care locuim.

Asa am aflat ca Toni vine dintr-o familie de ilustri horticultori canadieni, familie care – de generatii (zice legenda ca vreo patru!) – gradinareste fara osteneala, cerceteaza pamantul si semintele, ramurile si mangaierea luminii pe frunze, rostul apei, dar si al zilelor aride, solurile si soiurile, fructele dulci, dar si aroma celor acre, fotosinteza la umbra, binecuvantarea pe care o aduc polenizatorii minusculi si pericolul in care sunt ei, dar si atat de multe altele. Imi place cum M. J., ca intr-o definitie, a ales sa o descrie pe atat de sofisticata, in simplitate, Toni: “Oh, Dear! She wears so many hats! Always searching for something new and actually enlarging our little Ontario with the detail of her research. She is specialized in gardening, but not only, Dear! I dare to say it – fascinating lady!”

 

Asa am invatat despre Toni si despre taina palmelor in care gradina a modelat carari mici pentru seminte si spini cruzi. Frumusetea ei de floare de camp nu o sa se epuizeze vreodata. Fara vreo indoiala.

 

P.s.:  nu pot sa plec din cuvintele astea fara sa zic de tine, Mon Amour: tu esti armonios ca firescul insusi si de aceea ma insanatosesti cu tine, cu ritmul tau, cu lumina si cu umbra ta, cu mireasma ta de soare si cu aroma ta de mar; iti multumesc ca m-ai lasat sa te gasesc si ca m-ai primit sa te primesc.

P.p.s.: firescul este gandul-obsesie al ultimelor catorva anotimpuri pentru mine; cu tot frumosul si cu tot nesatul, firescul nu-i fara cusur, fara rid, fara cearcan; firescul stie si sudoarea, si plansul, se si zgarie, are cicatrici si bataturi, se si raneste, isi juleste coatele si genunchii, are ochii in lacrimi si de foc ori de amoc, de deznadejde ori de uimire; firescul se si teme, dar nu se ascunde de esec, de moarte, de incaruntire ori de tarziu; firescului ii este draga dimineata cu fior de zori racorosi si vrea sa o simta din bratele ei; firescul isi priveste respiratia din pudra de cristale mici in noaptea cu ger crancen si cerul ca o sita deasa prin care se strecoara multa lumina de stele; firescul m-a cucerit pe de-a-ntregul si ma las imbratisata de el, pentru ca este viata pentru care am venit si pentru care imi implinesc calatoria prin intamplarile fiecarei zile.

Banal? Eu i-as zice numai FIRESC.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s