departarea, indepartarea ori prea apropierea

Asta seara, in drum spre casa, radioul CBC ne povestea o statistica despre conceptul de “personal space”. Este post canadian si flatarea ca in statistici noi, romanii, eram in frunte ne-a stupefiat si ne-a facut nemaipomenit de guralivi. “Cuuuuum? …” “Chiar asa? …”

Asadar, trebuie spus ca – in acest sondaj aplicat pe un esantion de 900 de subiecti (parca asa se zicea pe vremuri; posibil sa gresesc …) – se pare ca noi, romanii, alaturi de unguri si de cei din Arabia Saudita, vrem sa stam la confortabila distanta de aprox. 120 cm fata de interlocutorii nostri; altora, mai ales celor din tarile cu climat fierbinte, le este foarte bine si la jumatate de metru. Noi vrem departare.

Cei noua sute de oameni nu mi se par indeajuns pentru a trage concluzii mondiale pe tema acestor centimetri, dar discutia a starnit polemici intre ganduri mai vechi si mai noi din capul meu.

Tin minte ca un poem al Blandianei, care nu mi-a placut niciodata pana la capat, imi povestea in adolescenta despre sensul bun al (in)departarii in dragoste.

La asta spun da: avem nevoie de departare ca sa privim, ca sa ne convingem, ca sa vedem in ansamblu si sa distingem culori si contururi. Indepartarea ne inspira la apropiere si ne fascineaza sperantele despre prea aproape, cel mai aproape, duios de aproape.

Si chiar si Micul Print s-a izgonit de pe planeta lui, ca sa-si vada roza mai bine, ca sa-i inteleaga unicitatea si farmecul si ca sa vrea sa se intoarca la ceea ce a simtit ca ii este fara seaman in lume.

Si acum, aproape in saga spun: chiar si eu ma privesc si ma accept cu mai mult drag daca nu stau prea aproape de oglinda. Si-asa imi dau curaj sa am o zi rodnica.

Acum eu sunt departe de tot de casa copilariei. Este un ocean intre noi. La fel de departe si de casa in care familia mea tanara si-a inceput povestea. Foarte aproape insa de acasa mea de azi. Mi-e dor si mi-e drag de toate (a)casele de pe itinerariul biografiei mele. Asta toamna, m-am desprins pentru o vacanta de locul vietii mele de azi. Si ce dor de acasa a sadit in mine calatoria!…

Un prieten scria azi, cu nesat, despre cele cateva zile petrecute acasa, la ai lui, in orasul in care a fost copil si adolescent: “Acasa, fericit, din nou”. Am adaugat si eu acolo cateva cuvinte: Doar plecati de acasa, incepem sa-l pricepem pe “acasa”; si-apoi, la fiecare intoarcere, ni-l definim. Acasa poate avea, cateodata, mai multe radacini, mai multe trupuri. Si mie imi este drag acasa.

Cand calatoresc unde am fost copil, simt libertate, zel si plutire. Mi-e bine, chiar daca multe s-au schimbat, s-au surpat ori au fost reconstruite. As vrea sa spun cum simt pe de-a intregul, dar nu stiu in cuvinte. Chiar azi am avut, dureros, gandul ca intr-o zi casa alor mei, a parintilor, nu va mai fi a familiei noastre. Nu va mai avea pe pereti fotografiile anilor proaspeti si colorati cand credeam ca toate-s noi si frumoase pe lume precum mocheta visinie din bucatarie pe care bunicuta mea nu lasa nici o firimitura sa zaboveasca mai mult de un ceas si pe care tata o batea din cand in cand cu batatorul de nuiele la bara din fata blocului. Pe atunci, ma uitam la ea si ii faceam in soapta declaratii de dragoste: “Mocheta mea rosie, eu nu o sa te parasesc niciodata! Tu esti cea mai rosie din lume si eu o sa te iubesc o vesnicie si o sa-ti tin obrajii curati si fara cusur pana la adanci batraneti!” Si mocheta imi zambea imbujorata si ma credea pe cuvant. Am inselat-o. Nu stiu cand a disparut de pe linoleul albastru. Gresia le-a luat locul amandorura. Si noi, copilasii galagiosi care starneau vecinii la batut in tevi si-n calorifere, am plecat in lume ca sa ne cautam (a)casele noastre.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s