revolutie alba

Gabriel, iubitul meu,  imi povestea dimineata despre maimuta mentala. Cum prea multe ganduri, emotii, arderi favorizeaza in noi desprinderea de realitatea imediata, tangibila, vie. Spiritualitatea asiatica n-o apreciaza. Dimpotriva.

Intr-adevar. O simt ca nu-mi da pace. Si, mai ales in ultimele zile, maimuta mea care planuieste si-mi aseaza gandurile a avut mult de lucru.

Dupa ’89, Andriesu’ avea un cantec. Zicea el: “circul s-a mutat in tubul catodic”. Acum cred ca-i in telefoanele noastre mobile si maimuta mentala il iubeste.

Romania ultimelor zile a transformat circul intr-o uriasa reprezentatie teatrala, autentica si atat de vie cum demult imi doream sa traiesc, fara de fapt sa indraznesc sa o sper. Chiar din sentimentul ala: oare mai sunt si altii la fel de stanjeniti de realitate pe cat sunt eu? Zilele astea chiar i-am gasit, i-am recunoscut – curajosi si frumosi, mai curajosi si mai frumosi decat voi fi eu vreodata. Cineva, un ziarist, o numea Revolutia Alba. Gabriel imi impartaseste entuziasmul, dar mi-l segmenteaza cu o replica: “Si nu uita insa! Societatea de acolo este adanc divizata. Asta nu transpare, poate, zilele astea.” “Dar sutele de mii de oameni din strada?” imi zic numai mie. Stiu ca se gandeste la milioanele de napastuiti, acriti, resemnati ori tumultosi sustinatori ai celorlalti.

Sambata, ascultam la CBC (radio) recenzia unui roman urias (in pagini) al lui Paul Auster: “4321”. In cele opt – noua sute de pagini, se discuta patru variante posibile ale aceluiasi destin. Evreul Isaac nascut in ’47, in New Jersey, trece prin patru vieti – ne zice domnisoara care a avut rabdare sa citeasca pentru noi. Romanul, profund autobiografic este, fara echivoc, un efort personal, de a linisti intrebari referitoare la propriul destin. Enervarea unuia dintre critici: “pai, daca tot s-a obosit sa ii inventeze patru povesti pe atatea sute de pagini, de ce i le-a ales atat de asemanatoare???” Pai pentru ca asa-i viata pe viu. In urma cu cateva saptamani, Petru (aproape 12 ani) ma provoca pe aceeasi tema: “Could you imagine how different your life would be if you would make slightly different choices? And this applies to every little thing. And this is not all: you will get to change in a little or in a huge way the lives of the ones who are surrounding you, as well.”

Acum ma gandesc la variantele posibile de destin pe care le-as fi putut avea ca sansa ori nesansa daca istoria ultimilor 70 de ani ar fi avut turnuri diferite.

Iar daca AZI, in zilele astea de iarna si speranta, de aer curat si de zapada proaspat cernuta, sutele de mii de strigate de curaj si de innoire pot sa schimbe macar cu cateva grade din cele 360 ceva in mentalitatea uratilor pentru care naivii si cei cu aspiratii nu conteaza prea tare tot este extraordinar, pentru ca zeci de milioane de destine vor fi altfel, mai bune, mai curajoase.

CURAJUL se simte iar acasa si in Romania.

Te-ai linistit, maimuta mea mentala? Hai la culcare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s