Dinozauru’

Traim la tara de trei veri si inca ne deprindem gandurile si priceperea cu firescul vietii aici. Ce loc binecuvantat si vindecator! Ne aduce aproape de noi insine – peste asteptarile si sperantele noastre.

Cocosii cei tafnosi, bondarii cei pufosi, motanii cei nazurosi, tapii cei artagosi si catelusii cei prea plini de chef ne umplu locul de aventura. Ii privim cu mirare – inteleptita luna dupa luna – in incercarea de a le intelege ravna neobosita pentru consacrare (ce cuvant neadecvat vietii de la ferma! deh! … fata de la oras, deprinsa de curand cu tarana si noroiul; cuvintele or veni peste-o vreme). Ei sunt cei mai zvelti, cei mai sonori, cei mai zglobii. Deslusim incordari de arc si/ori culori tari si inflacarate pe trupurile lor. Ei stiu de la sine sa cucereasca si au zel sa-si strige suveranitatea asupra teritoriului.

Nu spun nimic nou. Stiu.

N-am descoperit celula vie ori cromozomul, pentru ca este in firea lucrurilor.

Teoretic, acum trei ani,  banuiam si eu ceva, destul de aproape  de aceasta evidenta, dar sa nu uitam ca traim in societatea in care suntem egali, calmi, toleranti (in teorie) si ne manifestam androgin, ca asa se cade. Sotii si fiii nostri nu mai pleaca la lupta ori la vanatoare si rar mai calatoresc in satul vecin, ca sa-si joace hora, pentru a-si aduce nevasta acasa. Li se cere sa isi reprime firea si curajul.

De aceea, eu – cel putin – reinvat. Nu-i asa, iubitule?

*

In fiecare anotimp insa, intr-o parte a fermei, soarta partii barbatesti trebuie decisa. Trebuie sa ramana doar unul. Atat. Cel mai tanar. Cel care nu-i agresiv cu noi. Agresivitatea le hotaraste soarta. Sangeroasa poveste, cu care incepem sa ne deprindem intelegerea.

Astazi i-a venit randul unui cocos falos – Dinozauru’.

Are un an si jumatate si a iesit din ou la noi in curte. E un cocos cu “temperament bun”, am spune. Stie ca nu trebuie sa ne supuna si pe noi si nu ne sare in cap si nu isi pierde cumpatul in preajma noastra; respectuos, se retrage din drum cu un pas ori doi si-si cheama si puicutele la cuviincioasa purtare.

Cand era foarte tanar si nu i se deslusise inca barbatia, s-a ranit la gheara dreapta (parca asta era; eu l-am doftoricit cu comprese si arnica, dar nu-mi mai e clara amintirea.). Eu nu aveam speranta pentru el, dar iubitul meu, care mereu simte calea, mi-a zis: “Stiu eu! Se face bine. Nu-ti pierde rabdarea.” Si i-a fost curanda vindecarea, dar ceilalti doi cocosi, tot tineri, i-au facut iarna intreaga viata aspra; iar gerul i-a degerat creasta si i-a turtit-o. De aici, ii vine numele – Dinozauru’. Usor de ghicit ca inainte ii ziceam Timidu’/ The shy boy.

Din mai, a ramas sef peste gainuse. I-a luat doar doua zile sa-si priceapa rolul. Trupsorul lui a inceput sa creasca si sa se arcuiasca regeste. Ce prestanta, cata noblete, ce umblet suveran!

Ne-a castigat dragostea, pentru ca-i un despot luminat si tare grijuliu cu poporul lui de cotcodacitoare.

De pe la sfarsitul lui octombrie, timid si strident, se mai aude un cocosel.

La inceput, era asa induiosatoare stradania lui de afirmare: se ascundea in cotet ori sub brazi si cucurigea pitigaiat pret de douazeci de secunde, dupa care iesea la lumina ca si cum nimic nu s-ar fi petrecut. Insa, de vreo saptamana, este din ce in ce mai curajos, iar penele din ce in ce mai stralucitoare, si Dinozauru’ il urmareste din in ce mai amenintator si mai aproape. Se incing lupte strasnice, carora chiar trebuie sa le punem capat.

Azi.

Azi este ziua in care se va face pace in batatura, pentru ca – de dragul teritorialitatii – gainusele sufera cel mai tare: sunt alergate, ciupite, ciugulite si iubite peste puterile lor.

Iti multumim, inteleptule falos! Negresit, vei fi in povestile noastre. Fii demn si neclintit: fiul tau ramane suveran. Promitem sa-i gasim si lui un nume bun, cand glasul o sa-i rasune convingator peste ferma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s